M30-1 Yrhättan vann SM 2009

Orginalversionen slog alla kombinationer av trä, plast och aluminium vilket visar att vi inte förstört klassen trots att vi tillåtit aluminiummaster och två versioner av plastskrov.
 
Tord Bergman, Ulf Andersson-Frejd och Mikael Sääf tog hem SM-titeln under Utö-veckan. Dom gjorde det med en jämn serie med 3 spikar, en tvåa och 3 treor. Den sista seglingen var betydelselös men det blev en fin femma där.

Tvåa blev Björn Johansson, Hasse Svensson och Fredrik Edberg med den hypermodernaste Singoalla nr 132. Dom inledde SM:et med en spik och avslutade med detsamma.

Tredje plats togs av Henrik o Eva Janmark plus Fredrik Liljegren i 124 Disa som inledde lite darrigt men kom igen allt mer mot slutet av regattan.
Linus Höök, Uffe Strömberg och Peter Scheu i 118 Virelay var länge största hotet mot Yrhättan men föll tillbaka på sista dagen. 4:e plats blev facit.
Uffe Engblom, Anita Egbert och Thomas Pettersson i 69:an May Lou seglar allt stabilare blev femma än en gång. Pallvarning utfärdad för 69 framöver.

Blue Fightern var tillbaka på banan efter 5 års vila och kom sexa med Daniel Ekstrand, Jonas Öhrströn och Henrik Huss.
Debutanterna Lars Lundberg, Lena Skönborg och Thomas Bjelke i 66 Lilla Cirrus 4 överraskade oss med skicklig segling och tog sjunde platsen.

Resultatlistor finns på Haninge Jolleseglares hemsida.
 
Seglingarna avgjordes i absolut perfekta förhållanden i stabil NO-vind 3-7 m/s. Sjöbrisen störde endast en gång (segling 8). Skickliga arrangörer och vackert väder gav oss ännu en underbar mälarbåtsvecka. Efter prisutdelning och mat samlades hundratalet seglare på klipporna mot Mysingen för att njuta av solens ned- och uppgång, gitarrspel och den fina sammanhållningen som råder i mälarbåtsklasserna. Fantastiskt och unikt sade SM-vinnaren Micke Sääf som deltagit i många klasser men aldrig upplevt ngt. liknande.

Nästa år blir festen i Trosa som firar sitt 600-års jubileum i början på augusti. Välkomna alla som missade denna tillställning.


foto: j granath