M30-129 Svala ...

... konverterar till träbåt.

Svala inköptes våren 2011 av Oskar Bergman. Eftersom det vackraste vi vet är en Mälarbåt med mahognyruff och skarndäck så bestämdes att så skulle det också bli på Svala. Listen demonterades, skarndäck spacklades ut till kanten och de blivande träytorna grundmålades rosa (det blir bäst så sa Lasse Andersson, fd M30-68 Titti). Därefter kom Lasse till Västerås för ådring av  träytorna. Dessa ytor bearbetas vidare med klarlack och Internationals mahognybets under vintern. Slutresultatet redovisas senare- senast i sommar då Svala ställer upp på årets regattor.

Eskaderchefen

Träff!

Träff på Fritidsbåtmuseet i Västerås

Här träffas vi m-båtsseglare ( m.fl.) för att lyssna på Henrik Janmark som tar oss med på en trim- och kappseglingstur. Stefan Söderlund på Solarit inviger oss i solcellernas och ledbelysningarnas mysterier. Jörgen Lundberg visar ett bildspel från SM 2011. Ärtsoppa serveras och egen punsch får medtagas.

Datum: 28 januari 2012.
Tid:      12.00-16.00
Kostnad:100:- . 60 deltagare får plats. Först till kvarn gäller!
Anmälan: seglavackert@hotmail.com eller 070-1471131

Välkomna hälsar Anders Berglind och Anders TornbergFramgångsrika Mälarbåtsseglare

Vid Neptunkryssar-SM i Öregrund 18-21/8 visade M-båtsseglarna att dom håller god klass. Segrade efter en hård strid med Nisse Virving gjorde Mange Gustafsson(NySS) och Roffe Plåt(Visby) i 205 Carissma. Bronset togs överraskande av Totte Bergman(M30-1) och Daniel Ekstrand(M30-131) som efter två dagar låg på 4:e plats vässade sig något och passerade Anders Hjelmblad i sammandraget. Linus Höök och Uffe Strömberg kom på nionde platsefter en mycket fin sista dag.

På Hundai-cup i Nynäshamn tog M30:an Jolly(nr 58) med Pia Frimodig  och Per Lindfors ombord en snygg tredjeplats. Grattis!


Foto: Niclas Skärlund

NEXT lotteriet SM 2011

Vår sponsor från Bro hade även i år ett försegel per SM-klass till utlottning bland deltagarna. Lottningen är viktad så att SM-topparna får en lott och de sista båtarna får 5 lotter vardera.

Årets segrare på Nextlotteriet 2011 blev M22-78 Happy. Ägaren heter Erik Häggström och var i behov av just ett nytt försegel efter en mödosam renovering av båten. Även detta år vann Magnus Nilsson i Arosita M30- seglet. Pinsamt då han dessutom seglar med en annan segelmakare ombord. 

Grattis i alla fall till vinnarna!

Eskaderchefen

SM-11

Vilken underbar Mälarbåtsvecka med SM-seglingar och härligt umgänge! Veckan började med Distansen som kombinerad tillfartssegling och trimtur. Den vanns av Stickan Kranberg (M25-11) före Kristina Lundevall M22-88) med Totte (M30-1) på tredje plats. Efter installation med punchafton på Rågsäcken var det dags för Tune-Up i lätta vindar på en förkortad bana. M30-1 Yrhättan tog hem segern före familjen Janmark i 124 Disa.


SM-seglingarna: 23 båtar startade i lätta mycket vridande vindar runt sydstrecket.,Tidigt tycktes Björn Johansson i 132 Singoalla ta kontroll över händelserna även om det blev en fyra i segling 1. 1:an och 124:an diskades för tjuvstart i första seglingen och kunde inte inkassera vad dom trodde var en 1:a och 2:a. Första  spiken gick istället till Stefan Gylleby i 105 Feber. Björn fortsatte med 3 spikar och såg i det läget totalt oslagbar ut. Först i segling 5 och  6 visade han sig mänsklig med 11:a och en 8:a. Efter honom var det mycket jämnt då dom vridiga vindarna gjorde det svårt att hålla i en bra placering. 113 Bella med Mange G. och Bo Sundin, Arosita med en Mange till från Nyköping, Totte, Uffe Engblom i May-Lou (69), Stickan Kranberg i Pirat(121), Roffe Lindholm (48), Henrik Janmark och Fredrik Edberg (129) och fler därtill krigade vilt om poängerna. Efter dag 2 var Björn Johansson i ledning på 15 poäng före Henrik(20 p), Uffe E. (20p), Stefan Gylleby (23p), Totte(26p) och Mange N.

De sista seglingarna blev nu avgörande. Björn diskades nu för tjuvstart i segling 7. Den vanns av Janmark före Nisse Olson (123 Elise). Bosse Gripen (77) och Totte Bergman. Uffe Engblom tog en 7:a och Stefan G en 16:e plats. Finalen blev en rafflande kamp som slutade med en spik för Yrhättan (1). Därefter Bella (113), Svala(129), May-Lou (69), Arosita (77) och Disa (124).


SM-mästare blev 124 Disa (Calle, Eva och Henrik Janmark). Silver till 1 Yrhättan (Micke Sääf, Ulf Andersson- Frejd och Totte B.)  På  samma poäng hamnade trean 69 May-Lou (Niklas Åhlander, Anita Egbert och Ulf Engblom). Särskiljning behövdes. Singoalla (Hasse Svensson, Magnus Eriksson och Björn Johansson) blev fyra. Arosita (Peter Lundqvist, Peter Fritz och Magnus Nilsson) som f.ö. byggdes i Västerås tog femte platsen.

Kompletta resultat hittas här!
 
Veckan avslutades som den började i härlig värme och solsken. Regattamiddagen med musik av The Uncool Hillbillies och följande dans till 2-slaget uppskattades tillfullo.Det glada M22-gänget höll igång på M22-bryggan till 07.00 nästa morgon medan det lite tröttare M30-gänget gav sig framåt 3-tiden.

Segla Vackert-Segla Mälarbåt
Eskaderchefen

Foton av Ulf Lindner - se hela albumet på: http://faskunge.com/mbatsm2011/

Slipdragning inför SM

Det blir möjligt att ta upp båtarna inför SM/ Mälarbåtsveckan för en kostnad på 200 kronor. Tisdagen den 2 augusti sätter vi igång. OBS - Du måste boka med Bosse Stenström så du är säker på ett lyft. Han har tel: 021-803912 eller 0739-516493.

Välkommen till Rågsäcken- hälsar EskaderchefenMissa inte mälarbåtsveckan!

NI MISSAR VÄL INTE MÄLARBÅTSVECKAN 2011?

Äntligen kan man ana att våren är på gång. Därmed vaknar vi seglare till liv och börjar drömma om sommar och segling. Årets stora mälarbåtshändelse är givetvis SM i Västerås 4-6 augusti. SS Aros har för vana att verkligen bjuda till för oss och dom har lovat att så blir det även denna gång. Jag tror att ett 30-tal Mälar 30:or kan komma att delta. M22:orna  drar säkert 25-talet båtar i år. Det är fullt möjligt att Världens första M22 i plast gör sin debutsegling denna vecka. Det finns ett stort intresse bland nyare båtägare att komma med- därför skall ingen tveka det minsta i år. Anmäl er till Mälarbåtsveckan. Du kan preliminärt anmäla dig på SS Aros hemsida för att komplettera då den formella inbjudan kommer er tillhanda i samband med M-båtsbladet.

Hälsningar Eskaderchefen