Eskaderchefen meddelar

Snart är våren här och rustandet I full gång. Yrhättan har haft det lugnt i skjulet men Svala (129) har bearbetats desto mer. I nuläget ser det ut att bli ett stort lyft utseendemässigt. Hoppas att ni också lyckats bra med aktuella renoveringar och annat.

Janne Björnberg på Next Sails har under vinter inte bara byggt på den först M22:an i plast utan också byggt en fräskonstruktion på 12,5 meter för tillverkning av trämaster. Man måste ju inte nödvändigtvis byta till aluminiumpipa om den gamla masten är “utchasad” (ngt som en man sade om Yrhättans mast 1982). Jag och Thomas Lindholm skrattade så vi vek oss men efter några år insåg jag att masten var just utchasad och lät tillverka en ny. En regel i våra kretsar är att om masten bytts någon gång så är den ny. Bosse Stenström säger att Kulings mast är ny- den byttes 1972. Yrhättans är ny (1991).

Nu ser vi fram emot ännu en härlig sommar i skärgården. För er som oftast håller till I Stockholms skärgård skulle jag vilja rekommendera besök i Sörmlands och Östergötlands skärgårdar. Där är det betydligt färre båtar och mycket fler bra naturhamnar som ändå ger bra skydd för väder och vind.

Haninge Jolleseglare arrangerar Mälarbåtsvecka med SM på Utö 27-30/6. Datumet har ändrats några gånger så kolla in detta på annan plats i detta M-blad.
En Distanssegling kommer att seglas som tillfartssegling den 26:e. Några seglare från pigga Vikingarnas SS arrangerar. Läs mer på annan plats i bladet.

Ragga upp era gastar så satsar vi på ännu en fantastisk SM-vecka med gemenskap, trimtips, taktik, tävling och fin samvaro. Det är detta som totalt särskiljer Mälarbåtarna från övriga seglar-Sverige.
I år har Rivalklassen fått äran att segla samtidigt vilket är glädjande. Den klassen har gått från dödförklarad till aspirant på SM-status igen. I klassen finns en del gamla m-båtsseglare.

Kanske ska vi slå följe i en eskadesegling söderöver efter SM? Helt kravlöst så länge man har lust att delta. Vi kan väl improvisera på plats.

Avslutningsvis vill jag trycka på att sommaren tar slut först efter att Höst-Rasta gått av stapeln i mitten på september. Boka in den helgen redan nu. Varför inte njuta av sveriges natur och få en fin avslutning på seglaråret 2012?

Hälsningar eskaderchefen Totte