Rapport från "Segla vackert..."

Lär dig segla din M30:a snabbt och vackert!
 
Så löd inbjudan till ett möte med nyblivna M30 ägare.

Idèn uppkom på årsmötet i november och förverkligades i Vikingarnas SS lokaler på Hundudden den 18 mars.Syftet var att råd och tips om riggning, trimmning och underhåll av båtarna samt informera om den viktiga sociala gemenskapen, där M-båtarna ju är föregångare.
 
23 personer slöt upp till träffen som inleddes med kaffe och bullar samtidigt som Janne Söderberg M30 107 visade en fantastisk storbildskavalkad från sommarens SM i Uppsala.
 
Henrik Janmark M30 124 höll därefter ett mycket intressant och informativt föredrag som inleddes med:

1.  Hur han riggar sin båt, med särskild tanke på mastens placering mot akterkant i masthålet i däck, mastlutningen och den försiktiga vantspänningen.

2.  Hur han ställer in grundtrimmet, där framför allt gäller att hissa genuan till rätt höjd och hitta skotpunkten för den. Storseglet hissas alltid till mätmärket och justeras mycket sällan med bomutsträckningen. Ändskeppen lättas, allt löst, packning  mm. koncentreras till mitten av båten.

Därefter tog Henrik oss med på ett varv runt en kryss-länsbana. I beskrivningen hur man snabbast tar....


Här fortsätter rapporten men den får ni läsa i Mbåtstidningen!

Henrik uppmanade slutligen alla som är intresserade av att följa upp denna teorikväll med att segla en kväll med Disa, Henriks båt, att höra av sig.
 
Tack alla för en mycket givande kväll!
Segla Vackert
 
Nisse
M30 123